Har du ett högkänsligt barn?

Det är viktigt att inse att det inte finns något fel med att vara högkänslig. Om ditt barn är högkänsligt bör du inte försöka behandla det som om det vore en sjukdom. Se det istället som en gåva och styrka utan att förbise negativa beteenden bara för att bevara husfriden. En avslappnad uppfostran kan göra det svårare för barnet att ta itu med verkliga världen och bli en ansvarsfull vuxen.


Kännetecken hos barn

Här följer några vanliga kännetecken hos barn som är HSP:

  • Känner sig överväldigade av ljus, ljud och dofter.
  • Frågar om många saker.
  • Har hög empati för andra.
  • Har en lägre tröskel för fysisk smärta.
  • Påverkas mycket av andra människors känslor.
  • Är intuitiva och lyhörda.

Test för barn

Om du vill testa ditt barn finns det test som är utformade av frågor eller påståenden som besvaras med antingen sant eller falskt. Kontrollera att ditt barn ger riktiga svar för att få ett tillförlitligt slutresultat på testet, åtminstone så mycket som möjligt för ditt barn. Om en fråga inte kan besvaras lämnas den avmarkerad och barnet fortsätter med nästa.

Olika test för barn

Här är tre olika test för barn som du tror kan vara högkänsligt.

  1. Your Self Tests - Alane Freund, LMFT, Inc
  2. 9 signs you might be raising a highly sensitive child (todaysparent.com)
  3. Sensitivity measures - Sensitivity Research

Sömn och HSP

När det gäller sömn har högkänsliga barn ofta problem eftersom de har ett så aktivt sinne. Att lugna ner sinnet kan vara speciellt svårt på kvällen när deras sinnen håller på att bearbeta dagens alla händelser. Därför är det viktigt att tänka på rutiner och ha fasta tider för läggdags och uppstigning.

Mat till barn med HSP

Barn med HSP brukar vara kräsnare när det gäller maten eftersom de upplever smaker, texturer och dofter starkare. Det gör att de kan äta mycket av viss mat de gillar och ha extrema reaktioner på vissa smaker. Därför är det viktigt att tänka på konsistensen som ditt barn föredrar och undvika en för mosig eller hårt tillagad mat, beroende på hur ditt barn reagerar.

Högkänsliga barn och utbrott

Genom en bättre förståelse för utbrott hos högkänsliga barn kan du börja få en tydligare förklaring till varför ditt barn blir arg. Även om det kan vara en utmaning att hålla sig lugn vid utbrott är det en viktig färdighet att ha som förälder. Tänk på att ha tålamod och låta ditt barn få utlopp för sina känslor och bekräfta dem med empati.

FAQ – Högkänslighet barn

Hur bemöter du ett högkänsligt barn?

Börja med att betona att högkänslighet är en styrka och diskutera sedan hur deras känslor är en superkraft som kan kontrolleras.

Hur kan ett HSP barn behandlas?

Din uppgift är inte att ändra på ditt barns naturliga temperament, utan snarare på att hjälpa ditt barn se deras känslor som något positivt. Som förälder är din uppgift att hjälp ditt barn att kontrollera och välja hur det reagerar på känslor. Var tålmodig.

Vilket stöd behöver ett HSP barn?

HSP barn behöver veta att de inte är svaga och att de är bra som de är.

När kan du upptäcka om ditt barn är HSP?

Du kan upptäcka att ditt barn är HSP om det visar tecken på ovanligt starka känslor och att det lätt blir överväldigat av nya saker.

Vad ska jag tänka på i vardagen för mitt HSP-barn?

Tänk på att vara accepterande och fokusera på vad barnet gör bra.

Är HSP ärftligt?

HSP tros vara ärftligt men även den tidiga barndomen kan spela en roll.