Har du ADHD eller är du bara högkänslig?

Viktor Åkerblom undrar om han har en ADHD-diagnos - eller om han bara är högkänslig

ARTIKEL. Personlighetsdraget högkänslighet förväxlas ofta med diagnosen ADHD. Skådespelaren Viktor Åkerblom har fått diagnosen, men undrar nu om han egentligen bara är högkänslig.

Det är forskaren och pyskologen Elaine Aron, som myntat begreppet högkänslighet, menar att personlighetsdraget och diagnosen ofta förväxlas. Anledningen? Både personer som har diagnosen ADHD och personer som är högkänsliga tenderar att bli ofokuserade i stimmiga situationer.

Viktor Åkerblom har efter utredning fått diagnosen ADHD, men efter att han fick reda på vad högkänslighet är för något så undrar han om det inte är just högkänslig han är.

– Jag tänkte bara ”va?”. Tänk om folk får reda på det här, då slipper man trycka i folk knark, säger Viktor, som nu vill ta reda på om han är högkänslig och om han verkligen har ADHD.


Lyssna på HSP-podden med Leveby & Klars avsnitt med Viktor Åkerblom i Iphones app Podcaster, i appen Acast eller i din favorit poddapp.

– Jag är lite skeptisk till min ADHD-diagnos. Då tror jag kanske att det snarare är att man är lite känslig, har spring i benen och har lite svårt med fokus, säger Viktor Åkerblom till HSP-podden med Leveby & Klar.

En person som är högkänslig (eller Highly Sensitive person, HSP) tar in fler intryck än andra och bearbetar dem djupare. Och det kan lätt leda till överstimulering, som gör att det blir svårt att fokusera. Och även om symptomen på diagnosen ADHD skiljer sig mycket från det som en högkänslig person upplever, är det just problem med fokus i stimmiga situationer som både högkänsliga och personer med ADHD kan ha problem med.

– Ett högkänsligt barn som blir överstimulerat kan ju fara runt och vara helt ofokuserat, säger familjeterapeuten Elin Lundberg.

Läs mer: Söker du sensationer? Då kan du vara HSS!

Hon tycker att det vore bra om vården hade bättre kunskaper om begreppet HSP för att väga in det vid utredningar av diagnoser.

– Vården är nog inte så bra på det, eftersom det  i alla fall i Sverige inte är ett särskilt etablerat begrepp. Det är en jätteviktig fråga och det är därför jag brinner för att sprida kunskap om HSP även bland vårdpersonal, så att man har med det i bakhuvudet, säger Elin Lundberg.

Viktigt att söka hjälp om en har problem

Hon tycker samtidigt att det är viktigt att personer som har problem med till exempel fokus inte snöar in sig på att det bara handlar om högkänslighet om lidandet är stort. Dessutom kan en högkänslig person också ha en ADHD-diagnos.

– Har man bekymmer och har det svårt – leta inte bara inom begreppet högkänslighet utan försök ha ett öppet sinnelag. Med svårigheterna som en diagnos som ADHD innebär är det viktigt att få hjälp, så man ska inte fastna i sin bild att man själv eller ens barn är högkänsligt och inget annat – då kan man missa hjälp som man kan få, säger Elin Lundberg.

Fem viktiga punkter om HSP och ADHD

  1. Först och främst är högkänslighet ett personlighetsdrag, ingen diagnos.
  2. En person kan vara både högkänslig och ha en ADHD-diagnos.
  3. Den främsta anledningen till att begreppen förväxlas är att högkänsliga ofta tycks impulsiva och lättdistraherade i miljöer med mycket intryck, till exempel ett klassrum.
  4. Det viktigaste testet för att ta reda på om någon är högkänslig eller har en ADHD-diagnos är att se om personen kan hålla koncentrationen uppe i en tyst miljö eller inte. De flesta med ADHD saknar den förmågan, medan de flesta som är högkänsliga utan att också ha ADHD har utmärkt koncentrationsförmåga när de inte blir överstimulerade.
  5. Om ditt eller ditt barns lidande är stort, ha ett öppet sinne och sök hjälp.

Matilda Klar

Lyssna på HSP-podden med Leveby & Klars avsnitt med Serena Mon de Vienne, hela intervjun, i Iphones app Podcaster här, i appen Acast här eller i din favorit poddapp. Här finns alla avsnitt samlade:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *