Succébok får uppföljare, HSP-hundar och nytt program om döden

ARTIKEL. Leveby & Klar listar de hetaste nyheterna inom HSP-världen.

Uppföljaren till ”Drunkna inte i dina känslor är här

Maggan Hägglund och Doris Dahlin är kvinnorna bakom begreppet ”starkskör”. Efter succén med boken ”Drunkna inte i dina känslor”, som handlar om hur det är att vara extrovert och högkänslig, har författarna nu släppt en uppföljare: ”Hitta din känslostyrka”.

MISSA INTE: Vårt tidigare poddavsnitt med Maggan Hägglund

I senaste avsnittet av HSP-podden med Leveby & Klar pratar vi med Maggan om hur det var att presentera boken på Bokmässan i Göteborg:

Lyssna ovan, i Iphones app Podcaster, i appen Acast eller i din favorit poddapp.

Ny webbkurs för högkänsliga

Nu finns en ny som webbkurs som handlar om högkänslighet.
Det är entreprenören Leif Grytenius som håller i den flera dagar långa webbkursen, som är gratis. Där får deltagaren lära sig mer om begreppet och att förstå sig själv.

Forskning visar: hundars känslighet kan mätas

DOGS!
Foto: Creative commons, Kiyonobu Ito
Nu har forskare för första gången kommit fram till att SPS, eller Sensory Processing Sensitivity, är ett mätbart hos hundar.
SPS är skalan som forskaren Elaine Aron, som myntade begreppet HSP, har tagit fram. Hamnar du högt på skalan är du högkänslig.
Och det kan också hundar vara enligt studien. Den är gjord med hjälp av 3 647 hundar, som har fått svara på en enkät. Eller det kanske snarare är så att det är ägarna som har svarat för sina hundars räkning.

Döden får eget tv-program

HSP-podden med Leveby & Klar ägnade ett helt program åt ämnet döden. Och nu kommer ett helt tv-program om det.
Det är Christine Meltzer som ska utforska sin egen syn på döden. Döden är nämligen något som hon har varit rädd för hela livet.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=cJVMy42nZjw&w=560&h=315]

I programmet besöker hon bland annat bårhus och möter hon personer som på olika sätt har en nära koppling till döden. I och med det så hoppas hon få en bättre förståelse för människors inställning till livet och döden.

Lyssna på HSP-podden med Leveby & Klars avsnitt om döden nedan, i Iphones app Podcaster, i appen Acast eller i din favorit poddapp.

 

HSP:are har i hög grad draget vänlighet

Genom en stor enkät där högkänsliga svarar på frågor har Karlstads universitet tagit reda på hur högkänsligas egenskaper överensstämmer med personlighetsdrag enligt femfaktorsmodellen. Enligt den här metoden är det fem drag som är centrala för personligheten, nämligen öppenhet, samvetsgrannhet, extraversion, vänlighet och neutoricism.

Lyssna på det senaste avsnittet av HSP-podden med Leveby & Klar som handlar om högkänsliga nyheter, i Iphones app Podcaster, i appen Acast eller i din favorit poddapp.

Resultatet styrker tidigare empiriska studier som har visat att högkänslighet är associerat med neuroticism. Högre grad av emotionell instabilitet minskar graden av högkänslighet.

Även personlighetsdraget vänlighet är en prediktor för högkänslighet. Högkänsliga personer har ofta i hög grad medkänsla och sympati för andra. Här kan du läsa hela studien.

 Senaste numret av Nära ger HSP ett helt uppslag

I senaste numret av tidningen Nära tar högkänslighet stor plats. Bland annat listas 6 tips för högkänsliga som vill vila lite från känslostormarna.

Mest läst: 10 tecken på att ditt barn är högkänsligt

I förra avsnittet av HSP-podden med Leveby och Klar pratade vi om högkänsliga barn. Men hur vet en som förälder att ens barn är högkänsligt? Det är något som många föräldrar verkar vilja veta. Förra veckan blev nämligen artikeln ”Tio tecken på att ditt barn är högkänsligt” mest läst någonsin på vår hemsida.

Föreläsning om HSP i Lund

Är du i närheten av Lund så hålls söndagen den 22 oktober en föreläsning på temat att som högkänslig återerövra sina barnlika förmågor.
Föreläsaren heter Mats Björk och han är mental tränare. Där kan deltagaren öka sin medvetenhet om hur ens inre barn fortfarande dagligen kan påverka en. Den kostar 200 och öppen för alla. Man behöver alltså inte vara medlem för att delta.
Här finns alla avsnitt av HSP-podden med Leveby & Klar samlade:

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *