Så stöttar du din högkänsliga vän

ARTIKEL. Din icke högkänsliga vän eller partner borde stötta dig och bli mer sensitiv själv. Det tjänar båda parter på. Det menar stressexperten Mikael Skifte.  (Foto: pexels.com)Många högkänsliga lever i nära relationer med icke högkänsliga. Fantastiskt när den funkar, men det kan ha sina utmaningar när olikheterna sätter in. Ett scenario är när den högkänsliga vill stanna hemma och återhämta sig medan den icke högkänsliga vill dra ut på galej och mingla.

LÄS MER: Så kan det kännas att vara högkänslig

Mikael Skifte, stressexperten som har gästat HSP-podden med Leveby & Klar, har själv egna erfarenheter i ämnet.
– Den som har mer energi och mer motståndskraft mot intryck vill ju göra saker, säger han.

Lyssna på HSP-podden med Leveby & Klars avsnitt med stresskonsulten Mikael Skifte ovan, i Iphones app Podcaster, i appen Acast eller i din favorit poddapp.

Han berättar att det är en intressant resa att vara närstående till en högkänslig person, en resa han själv har gått igenom. Så här i efterhand kan han se tillfällen då han borde ha agerat annorlunda.
– Jag har varit väldigt prestationsinriktad och jag kan ju nu se att det inte var särskilt hjälpsamt för min högkänsliga vän, säger han.

Hur menar du?

– Istället för att fråga ”ska du inte följa med på det här och ska du inte göra det här” så behövs en närvaro att ta in den högkänsligas behov, att inte pressa till aktivitet utan istället vara med i den balanseringen, säger han.

Lyssna på HSP-podden med Leveby & Klars avsnitt om HSP och kärlek ovan, i Iphones app Podcaster, i appen Acast eller i din favoritapp.

Mikael Skifte tycker att det finns stora fördelar att vara vän med högkänsliga personer.

– Genom att känna in min högkänsliga vän så måste jag också öka min egen sensitivitet. Jag brukar säga att min högkänsliga vän är min främsta läromästare på det sättet, hon hjälper mig!
Ida Leveby

Här finns alla avsnitt av HSP-podden med Leveby & Klar samlade. Du kan också lyssna i Iphones app Podcaster, i appen Acast eller i din favorit poddapp.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *