Huvudvärksförbundet: ”Migrän och HSP hör samman”

ARTIKEL. Huvudvärk och högkänslighet kan höra ihop. Det menar Anna Karin Wallberg som lider av kronisk migrän. 

Utan medicin skulle hon ligga däckad. Det är verklighet för Anna Karin Wallberg.
– Om jag inte tar några mediciner så har jag mer än 15 anfallsdagar i månaden med svår huvudvärk och yrsel. Jag blir helt utslagen, säger hon.

Extra känsliga smärtnerver

Den som har migrän har nerver som är extra känsliga för smärta och märker ofta, innan ett anfall, av ljud och ljus och dofter mycket mer. I Anna Karin Wallbergs fall är hon också högkänslig. Och hon tror att migrän och högkänslighet hör ihop.
– Ja, jag tror faktiskt det och för mig var det en aha-upplevelse, säger hon.

Hör Anna Karin Wallberg berätta mer i HSP-podden med Leveby & Klar senaste avsnitt. Lyssna ovan, i Iphones app Podcaster, i appen Acast eller i din favorit poddapp.

Hon berättar om den grundkänslighet hon har, som är betydligt högre än hos majoriteten av befolkningen. Insikten om HSP:n tillsammans med migränen fick henne att börja fundera.
– Vad är hönan och vad är ägget? Är det så att jag är känslig och därmed triggar in huvudvärk eller är det att jag har huvudvärk som gör mig så känslig?

”Erkänn att du har en extra känslighet”

Som ordförande för Huvudvärksförbundet har hon skrivit om saken i förbundets egna tidning, Huvudjournalen. Hon uppmanar alla huvudvärksdrabbade att ta reda på om också är högkänsliga.
–  Jag vill få medlemmarna att tänka efter. Har de den här känsligheten? Och om man har det och erkänner att man har den så kan man acceptera det och och anpassa sitt liv för att få ut det bästa istället för det sämsta, säger hon.

Samhället tjänar på att forska om HSP

Anna Karin Wallberg tror att det finns fler tillstånd som kan höra ihop med högkänslighet som vi inte vet om och ger allergier och astma som exempel. Men svaret har vi inte än, menar hon.
– Än så länge så tror jag att vi måste kämpa för att forskningsvärlden ska se HSP som en seriös form av personlighetstyp och där är vi inte rikigt ännu. Men så fort det kommer ekonomsika incitament, när man kan se att människor kan må bättre, så tror jag att samhället inser att man tjänar på att forska mer på området, säger hon.

Ida Leveby

Här finns alla avsnitt av HSP-podden med Leveby & Klar samlade:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *