Här finns restaurangerna för ljudkänsliga

En bullrig restaurang med klingande glas är ingenting för en högkänslig. Lugna restauranger är bäst - och Allt om högkänslighet guidar dig dit.

ARTIKEL. Högtalare i taket över varje stol, slamrande porslin, högljudda röster och dunkande musik. Blir du också trött av allt ljud på restaurangen? De dagarna kan vara förbi – här hittar du restaurangerna med lugn ljudmiljö, över hela Sverige.

– Vi måste säga att nu räcker det – skruva ner, eller se till att det fortfarande går att prata med folk, säger Lars Bergh, som kallar sig Ljudombudsmannen.

Högkänsliga lätt blir överstimulerade av oönskat ljud. Och det finns det gott om på restauranger, barer och caféer runt om i Sverige. Men det vill Lars Bergh få stopp på.

Här kan du som är högkänslig vila öronen

Han är en av grundarna till sajten matro.nu, som testar restauranger utifrån ett ljudperspektiv. Här visas restauranger där du kan äta, prata och höra vad andra säger – utan att få ont i öronen.

Lyssna på HSP-podden med Leveby & Klars avsnitt med Lars Bergh ovan, i Iphones app Podcaster, i appen Acast eller i din favoritapp.

Låg volym på musik eller ingen alls, bra akustik utan för mycket eko, inget slammer från kök, inga surrande kaffekvarnar och möbler inte skrapar i golvet. Men också personal som är villig att sänka musiken om besökaren frågar snällt. Det är kraven för att platsa på listan.

I storstäderna har matro.nu listat ungefär 70 restauranger i Stockholmsområdet, sex i Göteborg och tio i Malmö. Här är några av dem.

Stockholm

Ho’s Thai, Hornsgatan 147

Noodle house, Götgatan 62

Stockholm fisk, Vasagatan 3

Konditori Sturekatten, Riddargatan 4

Mormors kök, Sibyllegatan 47

Göteborg

Restaurang Kometen, Vasagatan 58

Göteborgsoperan, Christina Nilssons gata 1

Gyllene Prag, Sveagatan 25

Toso, Götaplatsen 6

Malmö

Variation, Skeppsgatan 19

Skeppsbron 2, Centralplan 2

Bistro Royal, Centralplan 10

Bloom in the park, Pildammsvägen 17

För fler restauranger som klarar testet i både storstäderna och på mindre orter, titta in på matro.nu.

Matilda Klar

Här finns alla avsnitt av HSP-podden med Leveby & Klar samlade. Du kan också lyssna i Iphones app Podcaster, i appen Acast eller i din favoritapp.

3 Comments on “Här finns restaurangerna för ljudkänsliga”

  1. ”…här hittar du restaurangerna med lugn ljudmiljö, över hela Sverige.”

    Sedan när slutar ”hela Sverige” vid Älvdalen??? 😉

  2. Toso i Göteborg är känd för att ha mycket hög volym på musiken. Ändå står den med på lisan. Hur kommer det sig?

    1. Hej Marianne! Listan är baserad på Matros kartläggning utifrån deras kriterier. Det var över ett år sedan vi publicerade denna artikel, har den restaurangen varit högljudd under en längre tid enligt dig? /Matilda Klar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *