Professor kritiserar HSP – utan att undersöka all fakta

ARTIKEL. Den danska professorn kritiserar HSP i en bok för psykologer. Men själv har hon inte läst forskaren Elaine Arons bok riktad till just psykologer. Det påpekar svenska familjeterapeuten och HSP-experten Elin Lundberg.

Det är danskan Barbara Hoff Esbjörn, professor i klinisk barnspykologi, som tillsammans med tre av sina doktorander har skrivit boken ”Særligt sensitiv eller særligt udfordret?”. Fritt översatt betyder det ”Särskilt sensitiv eller särskilt utmanad?”.

Boken granskar och kritiserar begreppet högkänslighet utifrån Elaine Arons forskning. Det var Elaine Aron som myntade begreppet högkänslighet på 1990-talet.

Men boken går inte hem här i Sverige. I alla fall inte hos familjeterapeuten och blivande psykoterapeuten Elin Lundberg, som också föreläser om högkänslighet.

HSP-podden med Leveby & Klar rapporterar om fler HSP-nyheter i sitt senaste avsnitt. Lyssna ovan, i Iphones app Podcaster, i appen Acast eller i din favorit poddapp.

Elin Lundberg får känslan av att författarna läst Arons böcker ungefär som ”fan läser bibeln”. Det skriver hon i en recension på sin Facebooksida.

Lundberg, som tidigare har varit gäst i HSP-podden med Leveby & Klar, påpekar bland annat att danskarna endast har läst två av Elaine Arons böcker – de som är utgivna på just danska. Däremot har författarna inte läst boken som är riktad till psykologer.

Lyssna på HSP-poddens avsnitt med Elin Lundberg i Iphones app Podcaster, i appen Acast eller i din favorit poddapp.

Men danskarna har två viktiga poänger, enligt Elin Lundberg. Den första är att det finns en risk att föräldrar överbeskyddar sina högkänsliga barn med hänvisning och råd från Arons böcker.

LÄS MER: Terapeuten: ”Säg inte till ditt barn att det är högkänsligt”

Den andra är att det finns en risk att föräldrar undviker att söka hjälp för sina barns problembeteenden eftersom de tror att problemen endast beror på att de är högkänsliga. Elin Lundberg poängterar dock att detta är något som även Elaine Aron tar upp i sina böcker. Något som verkar ha undgått kritikerna.

Läs hela Elin Lundbergs recension här.

Matilda Klar

Här finns alla avsnitt av HSP-podden med Leveby & Klar samlade:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *