Kravlös vila – ett måste för högkänsliga

ARTIKEL. Du får inte tillräckligt med återhämtning om du kör på full fart hela året och sen tar fem veckors semester. Och du kan vila när du är aktiv. Det menar stressexperten Mikael Skifte.

För högkänsliga, som tar in fler intryck än andra och bearbetar dem djupare, är vila och återhämtning A och O. Men vad är egentligen vila?
– Vila är ett tillstånd av kravlöshet – det är då man kan få den riktiga återhämtning, svarar stressexperten Mikael Skifte, som är gäst i HSP-podden med Leveby & Klars senaste avsnitt.


Lyssna på HSP-podden med Leveby & Klars avsnitt med Mikael Skifte ovan, i Iphones app Podcaster, i appen Acast eller i din favorit poddapp.

Men det går också att vila samtidigt som en är aktiv.
– Aktivitet och vila behöver inte vara motsatser. Du kan vila i en aktivitet också, om du inte upplever krav.

Mikael Skifte tror att högkänsliga har en fördel när det kommer till att känna in när vilan behövs.
– Man har en öppen kropp och ett öppet väsen och då kan man känna in mer, säger Mikael Skifte.

LÄS MER: Så står du som HSP upp för dina behov på jobbet

Men även om du har lätt att känna in när du behöver vila, så kan det vara bra att schemalägga återhämtningen, menar stressexperten.
– Det kan hjälpa dig att börja ge dig själv återhämtning, att skapa en struktur för det. Väldigt många aktiverar sig själva hela tiden och har svårt att bryta det mönstret. Då kan det finnas ett värde i att strukturera upp det.

LÄS MER: 6 tips för en mer balanserad vardag

För det räcker inte att ”ta igen” återhämtningen en gång om året – eller ens veckan.
– Du behöver ge kroppen återhämtning i olika rytmer. Det kan vara semester under året, lediga dagar under veckan, små pauser under dagen och korta pauser i arbetet, säger Mikael Skifte.

Matilda Klar, Ida Leveby

Här finns alla avsnitt av HSP-podden med Leveby & Klar samlade. Du kan också lyssna i Iphones app Podcaster, i appen Acast eller i din favorit poddapp.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *