Introverta HSP:n Agnes: Släpp föreställningarna om dig själv

ARTIKEL. Egenföretagaren Agnes Gällhagen är både högkänslig och introvert. Hon uppmanar andra med samma personlighetsdrag och drömmar om att starta eget att släppa på föreställningarna om sig själva.
– Annars tror jag att man blir olycklig av att känna sig begränsad, säger hon.

Agnes Gällhagen var 23 år och trodde att de var något fel på henne. Var hon bipolär eller hade hon kanske kroniskt trötthetssyndrom?
– Det kunde vara så otroligt upp och ner. Att man kunde vara i sitt sociala esse en kväll, och sedan komma hem och vara helt gråtfärdig, berättar Agnes.

När hon läste en artikel om högkänslighet föll poletten ner.
– Det var verkligen spot on. Jag kände igen mig i precis allting, säger Agnes, som nu är 28 år fyllda.

Satte för hårda gränser för sig själv

Hon såg styrkorna som högkänsligheten innebär, men satte också gränser för sig själv. Alldeles för hårda gränser, har hon nu insett.
– Jag tror att det är viktigt att man ifrågasätter de berättelser man har om sig själv. Om man är högkänslig och introvert är det lätt att tänka att man har vissa begränsningar. Det behöver inte vara sanningen.

LÄS MER: Så övertygar du HSP-skeptikern

Agnes Gällhagen har alltid sett sig själv jobba hemifrån, eller som frilansare på ett kontor. Men att bli en så kallad entreprenör kändes främmande. Föreställningen om att en egenföretagare är säljig och extrovert var något som hon själv inte kunde relatera till. Hon är ju precis tvärtom. Och hon tror att många andra introverta känner samma sak.
– Man räds nog verkligen det, bilden av vad en entreprenör är. Man börjar med att skapa sin konst, men drar sig för att göra det till en business.


Lyssna på avsnittet av HSP-podden med Leveby & Klars avsnitt med Agnes Gällhagen ovan, i Iphones app Podcaster, i appen Acast eller i din favoritapp.

När Agnes vågade utmana sig själv så tog hon också steget – hon blev egenföretagare. I dag frilansar hon som matkreatör och driver mat- och livsstilsbloggen Cashew Kitchen. På sitt sätt.
– Om jag bara gör det som jag gör bäst och visar det för världen, då tror jag att rätt typ av samarbetspartners kommer till mig – utan att jag behöver ta på mig rollen som säljare, jaga uppdrag och gå på en massa möten som inte leder någon vart, säger hon.

Introverta och högkänsliga (HSP) Agnes Gällhagen är egenföretagare och den senaste gästen i HSP-podden med Leveby & Klar
Agnes Gällhagen är både högkänslig (HSP), introvert. Foto: Privat

Och det har fungerat.

Nu vill Agnes inspirera andra högkänsliga och introverta att våga satsa på sin grej. För hon tycker att det är helt i sin ordning att både högkänsliga och andra slår bakut i dagens stressiga samhälle. Något som en kan få utrymme till som egen.
– Att det inte bara kan få vara helt naturligt att inte orka med det här ganska galna samhällstempot. Jag orkade inte med det – jag måste göra det på mitt sätt i stället. Och det betyder inte att jag är svag. Jag har oändligt med ork till vissa saker, speciellt om jag får jobba själv här hemma, säger Agnes Gällhagen.

Matilda Klar

Tips till introverta HSP:are som vill starta eget

Agnes Gällhagens bästa tips:

1. Gör dig fri från föreställningar om dig själv som kanske inte stämmer. Bara för att du är högkänslig och/eller introvert betyder inte det att du inte klarar av saker. Gör det i stället på ditt sätt.

2. Outsourca uppgifter som du inte tycker om att göra, eller som du helt enkelt inte hinner eller mäktar med. Du behöver inte sätta på dig säljkostymen.

3. Utforma din verksamhet efter den livsstil du vill ha. Släpp bilden av vad en entreprenör är.

4. Utmana dig själv. Om det dyker upp en möjlighet som känns spännande eller lite läskig – tänk ”jag klarar det här” i stället för tvärtom.

4. Internet är en bra plats att börja på. Du kan jobba hemifrån och slipper läskiga eller energikrävande möten som kanske inte ens leder någonstans.

5. Dela med dig av det du själv är bekväm med. Om din dröm är att till exempel blogga, klargör var din egen gräns mellan personligt och privat går.

6. Du behöver inte tjäna pengar på allt. Om din kreativitet behöver få utlopp så kan det ju faktiskt också vara något du gör utöver arbetet som drar in stålarna.

Nedan hittar du alla avsnitt av HSP-podden med Leveby & Klar. Här kan du lyssna till högkänsliga gäster som Maggan Hägglund, Regina Lund, Viktor Åkerblom, Fredrik Paulún och lära dig mer om högkänsliga barn, forskning och självmedkänsla. Du kan också lyssna i Iphones app Podcaster, i appen Acast eller i din favoritapp.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *