Högkänsliga Hanna: ”Det var tumultartat att bli mamma”

ARTIKEL. Högkänsliga Hanna Olsson har alltid velat bli förälder. Men i stället för lyckoruset hon väntade sig, överväldigades hon av känslor när dottern kom.
– Jag kände ångest, oro och så var jag lycklig och glad på samma gång, säger Hanna.

För drygt två år sedan fick Hanna Olsson, 29, reda på att hon var gravid. Hon blev överlycklig.

– Jag har velat bli mamma i hela mitt liv, det har varit min största dröm. Jag trodde att det skulle bli som den där bilden som man får uppmålad för sig – att det skulle bli fantastiskt.

Ett slag i ansiktet av oro

Men när bebisen väl kom så blev det långt ifrån vad Hanna hade tänkt sig.

– Det var fantastiskt, men det var också som ett slag i ansiktet av oro, allt som kan gå fel, allt som kan hända henne och ”tänk om inte jag är en bra mamma”, berättar Hanna.

Lyssna på HSP-podden med Leveby & Klars avsnitt med högkänsliga föräldrar ovan, i Iphones app Podcaster, i appen Acast eller i din favoritapp.

Andra mammor berättade att det skulle bli bättre – bara hon väntade ett par månader så skulle allt landa. Men så blev det inte.

– Jag tror att jag kanske har haft svårare att släppa oron. Den sitter kvar. Kommer jag på något som kan vara en fara så ältar jag det om och om igen och har svårt att släppa det.

Upptäckte sin högkänslighet

När hon kom på att hon är högkänslig var det som att en sten föll från bröstet.

– Jag läste boken ”Drunkna inte i dina känslor” och det var precis det jag kände att jag gjorde när jag fick min dotter.

LÄS MER: Så kan det kännas att vara högkänslig

Boken handlar om hur det är att vara en högkänslig, extrovert person. Sedan Hanna fick reda på att hon var just högkänslig har hon kunnat anpassa livet efter sitt personlighetsdrag.

– Jag var utbränd innan jag blev gravid, troligen för att jag inte har tagit hand om min högkänslighet och mina behov, berättar Hanna, som tror att utbrändheten kan ha bidragit till ett extra stort känslokaos.

LÄS MER: 10 tecken på att ditt barn är högkänsligt

”Inte så konstigt att jag mått så här”

Nu har Hanna landat mer i sitt föräldraskap – och sig själv.

– Jag mådde först jättedåligt och kände mig otillräckligt. Men nu har jag till slut fått hjälp genom samtalterapi. Och så har jag själv läst på och förstått att det kanske inte är så konstigt att jag mått så här eftersom jag är en sådan känslig person – och då kan det vara supertumultartat att bli förälder, tror Hanna Olsson.

Matilda Klar, Ida Leveby

Här finns alla avsnitt av HSP-podden med Leveby & Klar samlade. Du kan också lyssna i Iphones app Podcaster, i appen Acast eller i din favoritapp.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *