”För mycket ljud gör oss sjuka”

ARTIKEL. De senaste tio åren har ljudnivåerna i samhället dubblerats. Det får Ljudombudsmannen Lars Bergh att ilskna till.
– Vi måste ha ljudvila, annars blir vi sjuka, säger han. 

Det högkänsliga örat fångar upp och reagerar starkt på alla ljud, från den minsta vindpust till ett lyftande plan. Det är i sin ordning, så länge sinnet får vila.

LÄS MER: Så säger forskningen om högkänslighet

Men med bullrande trafik, susande ventilationer, fågelkvitter i fruktdisken och musikälskande grannar som får väggarna att vibrera, har tystnaden blivit allt svårare att hitta.

– Generellt kan man säga att det har skett en fördubbling av alla ljud de senaste tio åren, säger Lars Bergh, som kallar sig själv för Ljudombudsmannen.

Lyssna ovan, i Iphones app Podcaster, i appen Acast eller i din favoritapp.

Det här gör att vi hela tiden måste höja rösten och parera ljuden, vilket stressar oss. Vi kan aldrig riktigt slappna av, menar Lars Bergh, som jobbar på att sänka ljudet i den offentliga miljön.
– I Sverige finns tusentals långtidssjukskrivna personer och många av de sönderstressade har en direkt koppling till för mycket ljud. Örat är en muskel och är inte byggt för att ansträngas precis hela tiden, säger han.

”Högkänsliga har fått vänta länge nog”

Lars Bergh menar att ljudoväsendets era är förbi.
– Högkänsliga personer och personer med hörselnedsättning har väntat på det här länge. Det är nog nu. Vi är trötta på ljuden, säger han.

Ida Leveby

Här finns alla avsnitt av HSP-podden med Leveby & Klar samlade. Du kan också lyssna i Iphones app Podcaster, i appen Acast eller i din favoritapp.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *