Camilla Henemark: ”De kallade mig djävulsungen”

Camilla Henemark är högkänslig (HSP).

ARTIKEL. Som liten blev andra obekväma av Camilla Henemarks förmåga att lägga märke till detaljer. Det gjorde att hon ändrade på sitt sätt att vara. Nu försöker Camilla Henemark  hitta tillbaka till sitt högkänsliga jag. 

Camilla Henemark, 54, möter upp i Hornstull i Stockholm och är lyrisk över sitt starka möte med taxichauffören. Under den korta vägen hann de prata på djupet.

– Vi började prata om artificiell intelligens och han förstod mig. Det är så sällan jag för ett samtal där det inte känns som att jag bara säger bla bla bla.  Det är kanske är lite drygt att säga att jag inte är intresserad av folks pladder. det är dubbelt att säga så, det vet jag, säger hon.

LÄS MER: Här är genen som styr HSP!

Noterade mer än andra

Redan som liten kände sig Camilla Henemark annorlunda. Hon verkade se världen på ett annat sätt än sina jämnåriga kamrater och läste av mycket mer än vad hennes omgivning förstod och kände sig bekväm med.

– De kallade mig djävulsungen på dagis. Det är väl för att de tyckte att jag var obehaglig som noterade så mycket saker som de aldrig kom undan med. Jag kände mig missförstådd av hela världen, säger hon.

Högkänsliga Camilla Henemark
Högkänsliga Camilla Henemark. Foto: Matilda Klar.

Camilla Henemark slog igenom i popgruppen ”Army of lovers” på 90-talet och har sedan dess varit både modell och en stark tv-personlighet. Hon har  synts i rutan i bland annat Let’s dance och Farmen VIP.

LÄS MER: Så påverkas högkänsliga av våren

I de sammanhangen fanns få likasinnade och som många andra högkänsliga så har Camilla Henemark känt sig tvungen att anpassa sig. Allt eftersom att åren gått så har hon blivit extremt skicklig på att spela ”rollspel” som hon beskriver det.

– Man lär sig ju att behärska sig när man inser att ens sätt inte är så populärt. Nu gör jag det så himla bra, hittar snabbare tillbaka när jag gör fel och det är väl det som vuxenlivet går ut på, annars åker man av Robinson-ön, säger hon.


Lyssna på HSP-podden med Leveby & Klars avsnitt med Camilla Henemark i Iphones app Podcaster, i appen Acast eller i din favoritapp.

”Hoppas hitta min regnbåge”

Insikten om högkänsligheten kom sent i livet och har rört om en hel del för Camila Henemark, som  tidigare har fått en ADHD-diagnos och en Aspergerdiagnos.

– Då hade jag aldrig ens hört talas om högkänslighet, säger hon.

Nu hoppas hon kunna integrera personlighetsdraget med resten av delarna i sitt liv. Även om det stundtals känns övermäktigt så kommer det gå bra, säger hon.

– Det är svårt att veta vad som är vad och det kommer nog ta en livstid, känns det som. Men någonstans så hittar jag nog mina färger i min regnbåge.

Ida Leveby

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *