Är du högkänslig? Grattis!

KRÖNIKA. Grattis till dig som har kommit på att du är högkänslig. Välkommen in i klubben. Nu börjar ditt liv!

Så sa jag i det första avsnittet av HSP-podden med Leveby & Klar.

Sedan dess har lyssnare hört av sig och berättat hur de känt igen sig i min berättelse och tackat för att de nu känner sig mindre ensamma.

Är du högkänslig? Då märker du subtila signaler

För visst kan en känna sig ensam när en verkar vara den enda i ett sällskap som hör både det som sägs och det som inte sägs. Det subtila, en blick, ett tonfall, en känsla av att det finns mer där bakom. Och visst kan en känna sig ensam när en måste sova exakt nio timmar varje natt, äta på exakta tider och dessutom vila när intrycken av ljud, ljus, kyla, värme och känslor har blivit för många.

”Varför känner jag så mycket? Vad menade kollegan egentligen när den sa sådär?”

Och en kan känna sig ensammast i världen när omgivningen inte verkar förstå, utan istället tycker att en är lite konstig, kanske till och med lite jobbig att ha att göra med. Och när en knappt förstår sig själv. Det är då tårarna och frustrationen kommer. Varför känner jag så mycket? Vad menade kollegan egentligen när den sa sådär? Nu tänker jag för mycket igen. Vad är det för fel på mig?

”Absolut ingenting är fel”

Till dig som har eller haft sådana funderingar så säger jag; Ingenting. Absolut ingenting är fel. Dina känselspröt är bara otroligt finstämda och uppfattar, precis som kattens morrhår, minsta rörelse och förändring.

LÄS OCKSÅ: 5 fördelar med att vara högkänslig

Cirka 15-20 procent av befolkningen är högkänsliga. Det betyder att cirka 75-80 procent inte är det, vilket i sin tur förklarar känslan av utanförskap och oförståelse. Men det betyder också att vi är tillräckligt många för att personlighetsdraget ska betraktas som normalt. Och när vi hittar varandra, känner igen oss och accepterar oss själva med plus och minus så kan vägen till läkande börja. Och med det även livet.

Så, till dig som har kommit på att du är högkänslig. Återigen, grattis!

Ida Leveby

Du kan också lyssna på HSP-podden med Leveby & Klar i Iphones app Podcaster här och i appen Acast här.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *