5 fördelar med att vara högkänslig

5 fördelar med att vara högkänslig

ARTIKEL. Bättre livskvalitet, kreativa idéer och en stor förmåga att ta rätt beslut. Här är (några) av fördelarna med att vara högkänslig.

1. Högkänsliga trivs i vårt eget sällskap

Kan timmarna gå utan att du själv märker det när du läser, skapar eller filosoferar? Lekte du ofta själv som barn? Det är du inte ensam om som högkänslig. Vårt rika inre liv gör att få intryck kan sysselsätta oss i timmar utan att vi blir uttråkade – även på egen kammare. Det skriver den danska psykoterapeuten, teologen och författaren Ilse Sand.

2. Högkänsliga har bra och originella idéer

Har du redan tre lösningar på problemet när dina kolleger knappt har förstått vad problemet är? Sätt oss i rätt miljö så sprudlar kreativiteten. Och även i den mest oinspirerande av grupper så kan vi lyfta en diskussion till nya höjder.

3. Högkänsliga ser andras behov

Är du en uppskattad vän när andra har en dålig dag? Våra känselspröt gör att vi känner in andras mående. Detta lämpar sig särskilt bra när vi samarbetar med andra, där gör högkänsligheten stor nytta.


Lyssna på HSP-podden med Leveby & Klars hyllning av högkänslighet ovan, i Iphones app Podcaster, i appen Acast eller i din favoritapp.

4. Högkänsliga njuter mer

Kan du känna dig otroligt tillfreds med livet när du sitter med kaffekoppen i handen på morgonkvisten eller när knoppen i krukan äntligen har slagit ut? Forskning visar att högkänsliga i större grad tenderar att trivas bättre med sina liv. Det beror i sin tur på att vi registrerar fina nyanser i vår omgivning och har ett rikt inre liv. Särskilt då vi är i harmoni med oss själva.

IMG_2265
Ida Leveby njuter av sommarens schersmin.

5. Högkänsliga tar rätt beslut

Har din magkänsla alltid rätt? Enligt forskningen prioriterar högkänsliga att agera på ett riskfritt sätt, samtidigt som vi är väldigt mottagliga för allt som sker runtomkring. Det leder till att vi stannar upp, bearbetar alla sensoriska intryck och utvärderar innan vi tar våra beslut. Och när vi väl tar vårt beslut, ja, då är det allt som oftast rätt.

Ida Leveby, Matilda Klar

Du kan lyssna på HSP-podden med Leveby & Klar i Iphones app Podcaster här, i appen Acast här eller så trycker du på play här:

7 Comments on “5 fördelar med att vara högkänslig”

  1. Härligt positivt! Hakade upp mig på en bagatell dock – Ida Leveby luktar inte på en jasmin utan på en schersmin (två olika arter och inte släkt med varandra)

  2. Håller med! Det finns sååååå många fördelar med att vara högkänslig! När man har gjort sig kvitt offerkoftan och lärt sig att man ska först och främst hitta lösningar på problem som dyker upp så kan man börja njuta av att vara högsensitiv! /Katerina

  3. Tyvärr är högkänsligheten ofta i vägen i högpresterande miljöer, tex det moderna arbetslivet, där de mer okänsliga har det lite enklare. Konkurrensen med omgivningen, men också internt, tillåter inte så mycket kontemplation, utan kräver ibland snabba oprecisa/halvt oöverlagda beslut och sedan förmågan att kasta över axeln och gå vidare. Den högkänslige hittar antagligen lättare en hemvist i den mer humanistiska/konstnärliga verksamheten. Jag tror den som känner på sig att känslorna styr skall akta sig noga för att hoppa på just vad som helst.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *