5 fördelar med att vara högkänslig

Fördelar med att vara högkänslig, HSP.

20155921_1632171836858252_453756793523629419_n

ARTIKEL. Bättre livskvalitet, kreativa idéer och en stor förmåga att ta rätt beslut. Här är (några) av fördelarna med att vara högkänslig. Allt om högkänslighet listar fem egenskaper högkänsliga ska vara stolta över.

1. Vi trivs i vårt eget sällskap

Kan timmarna gå utan att du själv märker det när du läser, skapar eller filosoferar? Lekte du ofta själv som barn? Det är du inte ensam om som högkänslig. Vårt rika inre liv gör att få intryck kan sysselsätta oss i timmar utan att vi blir uttråkade – även på egen kammare. Det skriver den danska psykoterapeuten, teologen och författaren Ilse Sand.

LÄS MER: Att vara ensam och högkänslig

2. Vi har bra och originella idéer

Har du redan tre lösningar på problemet när dina kolleger knappt har förstått vad problemet är? Sätt oss i rätt miljö så sprudlar kreativiteten. Och även i den mest oinspirerande av grupper så kan vi lyfta en diskussion till nya höjder.

3. Vi ser andras behov

Är du en uppskattad vän när andra har en dålig dag? Våra känselspröt gör att vi känner in andras mående. Detta lämpar sig särskilt bra när vi samarbetar med andra, där gör högkänsligheten stor nytta.

4. Vi njuter mer

Kan du känna dig otroligt tillfreds med livet när du sitter med kaffekoppen i handen på morgonkvisten eller när knoppen i krukan äntligen har slagit ut? Forskning visar att högkänsliga i större grad tenderar att trivas bättre med sina liv. Det beror i sin tur på att vi registrerar fina nyanser i vår omgivning och har ett rikt inre liv. Särskilt då vi är i harmoni med oss själva.

IMG_2265
Ida Leveby njuter av sommarens jasmin.

5. Vi tar rätt beslut

Har din magkänsla alltid rätt? Enligt forskningen prioriterar högkänsliga att agera på ett riskfritt sätt, samtidigt som vi är väldigt mottagliga för allt som sker runtomkring. Det leder till att vi stannar upp, bearbetar alla sensoriska intryck och utvärderar innan vi tar våra beslut. Och när vi väl tar vårt beslut, ja, då är det allt som oftast rätt.

Ida Leveby, Matilda Klar

Du kan lyssna på HSP-podden med Leveby & Klar i Iphones app Podcaster här, i appen Acast här eller så trycker du på play här:

One Comment on “5 fördelar med att vara högkänslig”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *