12 tips som kan ge högkänsliga bättre sömn

Sömnen - livsviktigt för högkänsliga.

ARTIKEL. Utan en god natts sömn rubbas högkänsliga lätt i balansen. Men att sova bra är inte alltid lätt. HSP-podden med Leveby & Klar listar 12 tips ur boken ”Sömngåtan” och hjälper dig att sova bättre och längre!

1. Lägg in sömn på schemat

Gå och lägg dig och stig upp ungefär samma tid varje dag. Morgonmänniskor har i regel lättare att få till en bra dygnsrytm, enligt Elaine Aron (Den högkänsliga människan) så den som är nattuggla behöver hålla lite koll på sig själv.


Lyssna ovan, i Iphones app Podcaster, i appen Acast eller i din favorit poddapp.

2. Träna tidigt

Att träna är toppen – men inte för sent på dagen. Försök att träna en halvtimme de flesta dagar men undvik träning 2-3 timmar innan du ska gå till sängs.

3. Skippa koffeinet

Kaffe, cola och viss choklad innehåller koffein, något som påverkar högkänsliga i större grad. Skippa därför kaffet på kvällskvisten.

LÄS MER: Så får du som högkänslig ut mest av semestern

4. Säg nej till sängfösaren

Att ta ett glas vin innan läggdags kanske hjälper dig att slappna av men det slår ut REM-sömnen snabbt och gör sin sömn ytlig – helt i onödan.

5. Akta dig för kvällsmackan

En liten macka går bra, men en stor måltid påverkar matsmältningssystemet och gör att John Blund dyker upp senare än vanligt.

6. Hoppa över örtmedicinen

Undvik (om möjligt) mediciner som skjuter upp eller på andra sätt rubbar din sömn. Sömnen kan störas av vissa hjärtmediciner, blodtrycksmediciner och astmamediciner. Även receptfri örtmedicin mot förkylning, hosta och allergibesvär kan störa.

LÄS MER: Vila livsviktigt för högkänsliga

7. Ta tuppluren efter lunch

Att sova middag hjälper högkänsliga att återhämta sig från intryck och kan hjälpa dig att ta igen förlorad sömn, men se till att inte sova efter klockan 15. Om du sover för sent eller för länge så kan det bli svårt att somna på kvällen.

8. Slappna av

Gör till en kvällsrutin att göra något avslappnande innan du går och lägger dig. Läs en bok eller lyssna på lugn musik.

9. Lägg dig i badkaret

Så här i sommartider ska vi helst spara vattnet, men då och då kan du unna dig ett varmt bad innan läggdags. Det sänker kroppstemperaturen vilket kan hjälpa dig att bli sömnig.

10. Ut med apparaterna

Ett sovrum ska vara mörkt, svalt och utan apparater. Röj ut allt som kan störa dig och åtgärda allt som låter och ger ifrån sig skarpt ljus. Och lägg undan mobilen!

11. Få en dos dagsljus

På sommartid är detta enkelt, på vintern lite svårare. En bra tumregel är dock att exponeras för dagsljus minst 30 minuter om dagen. Det hjälper den inre klockan.

12. Kan du inte sova?

De flesta tips säger att du då ska gå upp och göra något annat. Elaine Aron förordar dock att just högkänsliga ska ligga kvar i sängen i mörkret och bara vila.  80 procent av våra intryck tas in via synen och hörseln så i ett tyst och mörkt sovrum kan du återhämta dig även om sömnen uteblir.

God natt och sov så gott!

Ida Leveby

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *